Kako olakšati putovanja starijim osobama

Kako olakšati putovanja starijim osobama

Kako olakšati putovanja starijim osobama

Putovanje može biti dobra zabava, posebno ako istražujete nova mjesta ili posjećujete rodbinu. Mnogi ljudi vole nastaviti s putovanjima kada odu u mirovinu, dok je za neke upravo mirovina dio života u kojem tek počinju njihova putovanja.

U kasnijim godinama života fizičke sposobnosti postaju smanjene. Stoga je starijim osobama vrlo često neophodna pomoć u pripremi njihovih putovanja, kako bi čitav proces prošao uz što manje stresa.

Spakirajte ih lagano

Što je prtljaga lakša, to će kretanje biti jednostavnije. Mnoge starije osobe imaju određeni strah i nesigurnost od nepoznatih destinacija, pa sa sobom žele ponijeti što više namirnica, odjeće ili higijenskih potrepština. Pobrinite se da zajedno s njima odaberete hotel ili apartman koji ima mogućnost pranja odjeće te trgovinu sa osnovnim namirnicama u neposrednoj blizini mjesta boravka. Na ovaj način izbjeći ćete nepotrebno pretrpavanje kofera i znatno im olakšati putovanje.

Sigurnosne pripreme

Ako starija osoba koju pripremate za putovanje boluje od nekih bolesti, prva stavka na sigurnosnoj listi je da im pripremite dovoljnu količinu lijekova. Obavezno provjerite imaju li dovoljnu zalihu za čitav period u kojem će biti odsutni, te je po potrebi nadopunite u dogovoru s liječnikom. Pobrinite se da uz osnovne dokumente (osobna iskaznica, putovnica, vozačka dozvola) sa sobom svakako ponesu i zdravstvenu iskaznicu u slučaju potrebe za posjetom liječniku. Ukoliko na putovanje kreću vlastitim automobilom, razgovarajte s njima o nužnosti povremenog zaustavljanja radi odmora i dovoljnog unosa tekućine, pogotovo u ljetnim danima. Starije osobe često si ne žele priznati da im je s godinama oslabila koncentracija a da se umor pojavljuje brže, što na putovanjima i gužvama na cesti može biti pogubno.

Pripremite prtljagu

Ukoliko starija osoba na odredište putuje avionom, potrebno je pripremiti prtljagu za preglede u zračnoj luci. Ako se u sklopu prtljage nalaze lijekovi, zaštitarske i sigurnosne službe mogle bi za njih tražiti određenu dokumentaciju (npr. povijest bolesti, recept ili potvrdu liječnika). Ukoliko se odlazi u posjet rodbini te se u tu svrhu nose darovi, poželjno je da ih ne zamatate do završetka leta, jer će ih zaštitari vjerojatno morati odmotati kako bi provjerili njihovu sigurnost.

Preporučljivo je detaljno se informirati o sigurnosnim smjernicama na internet stranicama zračne luke iz koje će starija osoba putovati, i prema tome prilagoditi prtljagu.

Iako pripreme za putovanja mogu biti prilično stresne, postoji mnogo koraka u kojima vašoj starijoj osobi možete pomoći kako bi putovanje proteklo što je moguće lakše, bez obzira koje prijevozno sredstvo koristili i koliko daleko je odredište.

Pravilna priprema putovanja i prtljage neće olakšati samo proces putovanja, nego i boravak na samom odredištu do povratka svom domu!