Kako ozljede mozga utječu na starije osobe

Kako ozljede mozga utječu na starije osobe

Kako ozljede mozga utječu na starije osobe

Iako se ozljede mozga mogu dogoditi u bilo kojoj dobi, starije osobe su izložene većem riziku zbog problema kao što su loša ravnoteža, sporija reakcija i druga zdravstvena stanja.

Statistika BIAA-e (Brain Injury Association of America) pokazuje da su najčešći uzroci  traumatske ozljede mozga:

 • 47,9% padovi,
 • 17,1% udarci,
 • 13,2% prometne nesreće,
 • 8,3% fizički napadi,
 • 13,2% ostali uzroci.

Vrste ozljeda mozga

Postoje dvije glavne vrste ozljeda mozga: traumatske i netraumatske (poznate i kao stečene ozljede mozga).

Traumatske ozljede mozga nastaju kada je primijenjena vanjska sila prema glavi koja utječe na mozak. To može biti uslijed pada, udarca u glavu ili iznenadnog trzanja glave (kao što je tijekom prometne nesreće).

Netraumatske ozljede mozga nisu uzrokovane udarcem u glavu, već drugim stanjima kao što su zarazna bolest, moždani udar, napadaj, meningitis ili nedostatak kisika (npr. tijekom gušenja).

Zbog toga je ključno potražiti liječničku pomoć kako bi se provjerile promjene u moždanoj aktivnosti i identificirala potencijalna ozljeda što je prije moguće. U nekim slučajevima, rehabilitacija i terapija mogu pomoći pojedincima da ponovno steknu ili ponovno nauče vještine koje su eventualno bile smanjene nakon ozljede.

ozljede mozga i starije osobe

Posljedice ozljede mozga

Posljedice na život osobe ovise o nekoliko čimbenika, uključujući težinu ozljede i mjesto u mozgu na kojem se ozljeda dogodila. Različiti dijelovi mozga kontroliraju različite funkcije.

Neke promjene koje starije osobe mogu primijetiti nakon ozljede glave uključuju:

 • problemi s pamćenjem,
 • problemi s koncentracijom,
 • promjene u ponašanju,
 • problemi s vidom,
 • problemi s ravnotežom ili koordinacijom,
 • problemi s hodanjem ili motorikom općenito,
 • poteškoće s govor

Ove promjene starijim osobama mogu predstavljati izazov prilikom samostalnog života i obavljanju svakodnevnih aktivnosti. Mogu im uzrokovati probleme s koordinacijom tijela te poteškoće u prisjećanju i jasnom izražavanju.

Život s ozljedom mozga

Rehabilitacija može igrati vrlo važnu ulogu u oporavku. Nakon što se starije osobe vrate kući nakon liječenja, vjerojatno će im biti potrebna dodatna pomoć u svakodnevnom životu.

Partner ili njegovatelj može pomoći u zadacima koji mogu biti teški ili potencijalno opasni. Oni mogu pomoći starijim osobama da se sigurnije kreću po kući, pripremaju obroke, obavljaju lagano pospremanje, pomažu im pri oblačenju ili dotjerivanju i daju podsjetnike o sastancima, lijekovima ili vježbama kod kuće.

Rad s njegovateljem može pomoći starijim osobama da povrate dio svoje neovisnosti nakon ozljede mozga, ojačati njihovo samopouzdanje i omogućiti im da ostanu u vlastitom domu.

Dom za starije osobe Salvia u svojoj ponudi ima poseban paket za oporavak nakon moždanog udara.

Korisnici su za vrijeme oporavka smješteni u luksuznim sobama uz provođenje zdravstvenih postupaka prema uputi liječnika, fizikalnu terapiju i 24-satnu zdravstvenu skrb.

Za sve dodatne informacije molimo da nas kontaktirate.