Kako potaknuti čitanje kod starijih osoba

Kako potaknuti čitanje kod starijih osoba

Kako potaknuti čitanje kod starijih osoba

Za starije osobe važno je da svoj um održavaju aktivnim kako bi spriječili demenciju, depresiju i razne druge psihičke bolesti. Nema svaka starija osoba hobi u kojem uživa ili će ga istraživati. Jedna od zabava u kojoj svatko može uživati na bilo kojem mjestu je čitanje.

Postoje različiti načini za poticanje starijih osoba na čitanje, koje će dodatno obogatiti njihova životna iskustva.

Čitanje na glas

Svi vole slušati knjige koje se čitaju. Postoji niz mjesta na kojima starije osobe mogu dobrovoljno čitati drugima. Lokalne knjižnice često daju priliku starijim osobama da čitaju djeci. Neki nude i mogućnost čitanja drugim starijim osobama koje više ne mogu čitati same zbog oslabjelog vida, ili onima koji samo vole društvo i slušati druge kako čitaju.

Književni klubovi

Korist od učlanjenja u klub knjiga je dvostruka. Postoji očita korist od čitanja novih knjiga, možda čak i onih koje inače ne bi pročitali. Osim toga, pruža starijim osobama priliku za druženje. Većina klubova sastaje se jednom mjesečno kako bi razgovarali o knjizi i odlučili koja će se sljedeća knjiga pročitati. To svima daje priliku još više vježbati svoj mozak pričajući o knjizi i komunicirajući s drugim ljudima.

Naučite novi hobi

Mirovina je idealan period u životu za stjecanje dodatnih znanja o raznim hobijima i temama koje su nas oduvijek zanimale, a nismo u radnom vijeku za njih imali dovoljno vremena. Postoje tisuće knjiga o svakoj temi, čak i onih namijenjenih isključivo starijim osobama. Bilo da žele naučiti novu tehnologiju, novi hobi ili samo istraživati, čitanje o tome najbolji je način vježbanja uma.