Kako pravilno mjeriti krvni tlak kod kuće?

Kako pravilno mjeriti krvni tlak kod kuće

Kako pravilno mjeriti krvni tlak kod kuće?

Visoki tlak je stanje za koje je karakterističan dugoročni pritisak krvi na stijenke arterija, što može biti prilično opasno. Budući da ponekad prolazi bez simptoma, potrebno ga je redovno nadzirati i kontrolirati. Zato vam preporučujemo da svakako nabavite tlakomjer pomoću kojeg ćete u bilo koje doba dana moći provjeriti vrijednosti tlaka i po potrebi djelovati odnosno upozoriti liječnika na eventualne zdravstvene komplikacije.

S obzirom na to da je mjerenje tlaka iznimno osjetljivo, postoji par stvari na koje trebate obratiti pažnju. Iz tog razloga donosimo vam nekoliko savjeta kako pravilno mjeriti tlak kod kuće.

Savjeti za pravilno mjerenje tlaka

Čak 82% liječnika slaže se u mišljenju da većina pacijenata ne zna kako pravilno mjeriti tlak. Samim time, ljudi dobivaju pogrešna očitanja, a sve to dalje utječe na postavljanje liječničke dijagnoze. Zato je bitno da ste upoznati s osnovnim tehnikama mjerenja tlaka kod kuće, osobito ako je riječ o mjerenju pomoću tradicionalnog odnosno mehaničkog tlakomjera:

 • Oslobodite ruku iz odjeće: manžetu tlakomjera postavite na nadlakticu, oko 2,5 cm iznad lakatne jame.
 • Nemojte prejako stegnuti manžetu; ostavite mjesta za dva prsta.
 • U lakatnu jamu stavite membranu stetoskopa, a gumeni dio „slušalica“ u uši.
 • Polako stišćite pumpicu dok kazaljka ne dođe na otprilike 200.
 • Lagano otpuštajte ventil i osluškujte; prvi put kad čujete kucanje, to označava vrijednost sistoličkog tlaka.
 • Nastavite otpuštati ventil i osluškivati kucanje srca. U trenutku kada kucanje prestane, očitajte dobivenu vrijednost dijastoličkog tlaka.
 • Zapišite vrijednosti: prvo navedite sistolički, a zatim dijastolički tlak (120/80).
Tlak obavezno mjerite barem dva puta dnevno i uvijek mjerite u isto vrijeme. Najvažnije je ono jutarnje mjerenje tlaka, prije jela i konzumiranja lijekova. Kako biste dobili relevantna očitanja, 30 minuta prije mjerenja nemojte pušiti, vježbati niti piti čaj ili kavu. Ruku držite u ravnini srca, na ravnoj površini. Isto tako, važno je napomenuti da se manžeta tlakomjera postavlja na golu kožu, a ne preko odjeće. Nemojte zavrtati rukave, jer to također nepovoljno utječe na dobivanje točnih vrijednosti; radije izvucite ruku iz odjeće.

4 razloga zašto je važno mjeriti krvni tlak

 1. Postavljanje rane dijagnoze: redovno mjerenje tlaka odnosno praćenje očitanih vrijednosti može pomoći liječniku u dijagnosticiranju stanja. Ako imate određene bolesti ili patite od nekih stanja koja mogu biti okidači hipertenzije poput dijabetesa ili problema s bubrezima, mjerenje tlaka kod kuće od iznimne je važnosti.
 2. Praćenje napretka: jedini način na koji možete saznati djeluje propisana terapija je redovno mjerenje tlaka i bilježenje vrijednosti. Ako vam je tlak u normali, onda lijekovi ili trenutni stil života svakako djeluju.
 3. Veća odgovornost za zdravlje: dokazano je da samokontrola povećava razvoj osjećaja odgovornosti prema vlastitom zdravlju. To znači da ćete osim redovnog posjećivanja liječniku zasigurno biti motiviraniji i za promjenu dosadašnjeg životnog stila.
 4. Eliminirajte sindrom bijele kute: poznato je da se kod mnogih pojedinaca prilikom posjeta liječniku javljaju iznenadni osjećaji tjeskobe, straha ili panike, što je sasvim normalno. Stručni naziv za to je sindrom bijele kute. Kako biste eliminirali postojanje tog sindroma u vašem slučaju, morate redovno mjeriti tlak kod kuće, u normalnim okolnostima pa usporediti očitanja. U suprotnom, liječnik bi vam na temelju vrijednosti dobivenih u ordinaciji mogao propisati terapiju koja vam, zapravo, možda nije ni potrebna.