Kako pripremiti starije osobe za preseljenje

Kako pripremiti starije osobe za preseljenje

Kako pripremiti starije osobe za preseljenje

Kada je starija osoba prisiljena preseliti se, to može biti vrlo stresno razdoblje za sve sudionike u ovom procesu.

Postoji niz razloga zbog kojih bi selidba mogla biti nužna, uključujući potrebu za prelaskom u potpomognuti život, preseljenje u dom za starije osobe ili smrt supružnika i nemogućnost ostanka u vlastitom domu. Bez obzira na razlog, sam proces preseljenja je vrlo emotivan i stresan za sve koji u njemu sudjeluju.

Sa osobom koja se seli treba postupati pažljivo.

Počnite s malim stvarima

Izbjegavajte pakirati i seliti iz kuće ili stana sve stvari odjednom. Nakon što ste detaljno porazgovarali o nužnosti preseljena u novi životni prostor, polako počnite zajedno pregledavati osobne stvari. Nikada ne bacajte ništa bez njihovog dopuštenja, zatražite odobrenje i za najmanju sitnicu.

Napravite popis

Napravite popis svih stvari koje su im važne i koje svakako moraju imati uz sebe u svom novom domu. To su većinom sitnice poput fotografija, nakita te raznih ukrasa za koje su emotivno vrlo vezani. Nakon što ste popisali ono najvažnije, krenite sa preostalim stvarima kako biste utvrdili što se može ponijeti, a što mora biti ostavljeno zbog prostornih ograničenja.

Ako je novi životni prostor manji od dosadašnjeg ili ako se radi o domu za starije osobe, neke masivne dijelove namještaja poput ormara ili većih sjedećih garnitura vjerojatno neće biti moguće koristiti u novom prostoru. Objasnite im da takve elemente možete prodati i zarađeni novac staviti na štednju uz njihovu mirovinu.

Budite nježni

Imajte na umu da većina predmeta u njihovom domu vjerojatno sadrži puno uspomena i da selidba može biti vrlo emotivna. Nikada nemojte prisiljavati starije osobe da se odreknu određenih stvari; moraju sami odlučiti što žele ponijeti sa sobom a što ostaviti, kako bi uspješno prebrodili proces preseljenja i prilagodili se novom životnom prostoru.