Kako sniziti visoki krvni tlak bez tableta

Kako sniziti visoki krvni tlak bez tableta

Visoki krvni tlak je prilično česti zdravstveni problem današnjice. Samo u SAD-u od visokog krvnog tlaka pati više od 75 milijuna odraslih, dok je širom svijeta brojka porasla na gotovo milijardu. Visoki krvni tlak se ponekad naziva i „tihi ubojica“ jer često nema nikakvih simptoma. Iako je ovo stanje asimptomatsko, i dalje vam je važno redovito mjeriti krvni tlak, budući da isti može dovesti do niza potencijalno ozbiljnih zdravstvenih problema. Ako se visoki krvni tlak ne kontrolira, povećava se rizik od srčanih bolesti i moždanog udara.

Gotovo uvijek lijekovi su jedna od opcija za snižavanje visokog krvnog tlaka. Međutim, postoje i drugi načini koji se mogu primjenjivati u ovakvim situacijama.

Svakodnevno hodajte i redovno vježbajte

Redovita tjelovježba odlična je za vaše opće zdravstveno stanje, a može pomoći sniziti krvni tlak. Jednostavnije rečeno, ono potiče srce na aktivnost i ujedno ga jača, a to utječe na učinkovitiju cirkulaciju krvi što snižava tlak u arterijama. Tek 150 minuta umjerenog vježbanja poput hodanja (na tjednoj bazi) može sniziti visoki krvni tlak i poboljšati zdravlje srca. Osim toga, vježbanje je prirodno sredstvo za ublažavanje stresa i anksioznosti, a upravo je to dvoje česti uzrok hipertenzije.

Neki primjeri aerobnih vježbi koje su dobre u snižavanju krvnog tlaka su hodanje, trčanje, planinarenje, biciklizam, ples i plivanje.

Smanjite unos soli

Svakodnevno unosimo velike količine soli, što zbog toga što sami solimo hranu koju pripremamo, što zbog činjenice da se nalazi u gotovo svakoj prerađenoj i unaprijed pripremljenoj hrani. Mnoga istraživanja povezala su visoki unos soli s povišenim krvnim tlakom i srčanim problemima, uključujući i moždani udar.

Čak i neznatno smanjenje soli u vašoj prehrani može poboljšati zdravlje srca i sniziti povišeni krvni tlakza oko 5-6 mmHg. Učinak soli na krvni tlak varira među pojedinim skupinama ljudi. Općenito govoreći, ograničite količinu iste na 2.300 miligrama dnevno ili čak manje. Da biste smanjili unos soli u prehrani jedite manje prerađenu hranu, u obroke koje pripremate sami nemojte dodavati sol (1 čajna žličica soli ima 2.300 mg natrija) te ograničite unos alkohola.

Ako imate visoki krvni tlak, smanjite unos soli da biste vidjeli hoće li biti ikakve razlike. Prerađene namirnice zamijenite svježom i začinite je biljem i začinima, a ne solju.

Ograničite unos alkohola

Alkohol može biti i dobar i loš za zdravlje. Istraživanja navode da jedno piće (350 ml piva, 150 ml vina ili 50 ml žestokog pića) na dan za žene i dva za muškarce može sniziti krvni tlak za oko 4 mmHg. No, taj „zaštitni učinak“ se gubi ako pijete više od ovoga. Konzumiranje više od umjerene količine alkohola proizvodi suprotni učinak, odnosno povisuje krvni tlak. Zato, ako svakodnevno prelazite granicu od ranije navedenog jednog odnosno dva pića, pod hitno prestanite s tom navikom.

Jedite hranu bogatu kalijem

Kalij je važan mineral budući da pomaže organizmu da se riješi natrija čime se olakšava pritisak na krvne žile. Da biste postigli bolju ravnotežu između kalija i natrija u svojoj prehrani, usredotočite se na konzumaciju manje prerađenih namirnica, a umjesto toga jedite svježe, cjelovite plodove (voće, povrće, mliječni proizvodi, orašasti plodovi).

Namirnice bogate kalijem su rajčica, krumpir, batat, zeleno lisnato povrće, dinje, banane, naranče, marelice, losos, tuna, grah, jogurt, mlijeko i sl.

Naučite upravljati stresom

Kronični stres pridonosi visokom krvnom tlaku. Odvojite malo vremena za razmišljanje o tome što kod vas uzrokuje stres. Jednom kada shvatite što je uzrok, sljedeći korak je da razmislite o načinima na koje možete ukloniti, smanjiti ili upravljati stresom.

Kada doživite stresnu situaciju, veća je vjerojatnost da ćete se upustiti u nekontrolirano ispijanje alkohola ili konzumaciju nezdrave hrane koja može negativno utjecati na krvni tlak. Kada ste kronično pod stresom, vaše je tijelo u neprekidnom „borbenom modu“. Na fizičkoj razini to automatski znači brži rad srca i začepljenje krvnih žila.

Umirujuća glazba može pomoći opustiti živčani sustav. Istraživanja su pokazala da je ovo jednako učinkovito kao i neke druge terapijama za tretiranje visokog krvnog tlaka. Zatim, manje radite, a više se odmarajte i uživajte. Usredotočite se na ono na što možete utjecati, a ne na ono što ni na koji način ne možete promijeniti.