Kako zaštititi starije osobe od financijskih prijevara

Kako zaštititi starije osobe od financijskih prijevara

Kako zaštititi starije osobe od financijskih prijevara

Financijske prijevare događaju se gotovo svakodnevno putem telefona, e-pošte, interneta ili osobno. Prevaranti često imaju za metu starije osobe jer su one u pravilu darežljivije i lako ih se navede da povjeruju u lažne informacije.

Starije osobe često žive s fiksnim primanjima i ograničenom ušteđevinom, stoga moraju biti oprezni u upravljanju svojim financijama. Osim toga, ako je starija osoba prevarena za veliku svotu novca, financijske posljedice često može osjetiti cijela obitelj u smislu pokrivanja nastalih troškova.

Jedna od najboljih stvari koje možete učiniti jest razgovarati sa svojim ostarjelim roditeljima, rođacima ili prijateljima, upoznati ih sa svim oblicima financijskih prijevara te koliko lako može biti nasjesti na trikove prevaranata. Potaknite ih da traže više informacija prije nego što pristanu na bilo što i da vas kontaktiraju ako im se nešto čini sumnjivim ili predobrim da bi bilo istinito. Nema ništa loše u tome da nepoznatom pozivatelju poklopite slušalicu ili jednostavno kažete „ne, hvala“.

Ovo su neke od uobičajenih prijevara kojih biste vi i vaši voljeni trebali biti svjesni:

  • Lažni dobici poput lutrije, natjecanja ili besplatne nagrade. Prevaranti često traže podatke o bankovnom računu, naknade za dostavu ili obradu kako bi dobili isplatu bez povrata.
  • Prikupljanja sredstava koja idu prema lažnim dobrotvornim organizacijama, pomoći u slučaju katastrofe ili podržavanju medicinskih troškova. Iako postoji mnogo valjanih internet stranica za donacije koje podupiru humanitarne svrhe, jednako je toliko i nepoštenih shema u kojima prevaranti samo žele iskoristiti situaciju i dobiti novac. Važno je temeljito ispitati sve uzroke prije doniranja kako biste bili sigurni da su valjani.
  • Pozivatelji koji se lažno predstavljaju kao članovi obitelji – posebno unuci – i tvrde da su u zatvoru, da su doživjeli nesreću ili da im je potreban novac iz nekog drugog razloga. Često traže unaprijed plaćene darovne kartice ili potvrde o uplati od strane banke, što bi odmah trebalo biti znak za uzbunu.
  • Prodaja od vrata do vrata također može biti problematična. Razni „prodavatelji“ uvjeravaju starije osobe da kupuju proizvode, pretplaćuju se na nepostojeće pretplate ili pristaju na nepotrebne ili nekvalitetne kućne popravke.

Ovo je samo nekoliko načina na koje prevaranti izvlače novac od starijih osoba ili dobivaju pristup njihovim financijskim podacima. Osim razgovora sa starijim osobama, nije na odmet uspostavljanje određenih oblika financijskog nadzora kao npr. zajednički tekući račun ili punomoć nad njihovim financijama. Važno je objasniti im da se brinete za njihovu financijsku dobrobit i da ne pokušavate preuzeti kontrolu nad njihovim novcem. Želite biti sigurni da se njime pravilno upravlja kako biste podržali njihovu budućnost i da im nitko prevarom ne oduzme njihovu ušteđevinu. Također, mogu zatražiti pomoć provjerenog financijskog savjetnika ili osobnog bankara.

Potaknite starije osobe da budu skeptični i postavljaju pitanja u spomenutim situacijama. Naučite ih da se ne javljaju na telefonske brojeve koje ne prepoznaju i ne otvaraju vrata nepoznatim osobama. Neka ostave po strani svu primljenu poštu koja im djeluje sumnjivo.

Ukoliko starija osoba o kojoj brinete živi sama, teško je pokretna ili ste kod nje primijetili simptome demencije, možda je vrijeme da zajedno razmislite o smještaju u nekom od domova za starije osobe. Korisnici ovakvih domova u pravilu su puno manje podložni financijskim prijevarama, obzirom da im prevaranti ne mogu osobno prići zbog nadzora osoblja.