Ljutnja i ogorčenost skrbnika: Kako upravljati negativnim emocijama

Ljutnja i ogorčenost skrbnika: Kako upravljati negativnim emocijama

Velik se broj ljudi barem jednom u svom životu nađe u situaciji kad moraju pružiti neki oblik skrbi za člana obitelji. Izazovi koji dolaze s ovom obvezom često ostaju zanemareni.

Njega se smatra činom suosjećanja i nesebičnosti, ali to također može biti ispunjeno izazovnim emocijama, poput ljutnje i ogorčenosti.

Ako se tako osjećate kao jedini skrbnik supružnika ili člana obitelji, niste sami.

Što je ogorčenost skrbnika?

Ogorčenost skrbnika je stanje koje karakteriziraju emocionalni stres, „izgaranje“, iritacija, ljutnja, osjećaj nepravednosti i fizička iscrpljenost – osobito kada su potrebe i dobrobit skrbnika zanemareni.

Ovi se osjećaji obično javljaju kod jedinog skrbnika, kada pružanje njege potraje dulje vrijeme.

Je li ogorčenost skrbnika normalna?

Da, ljutnja i ogorčenost skrbnika normalne su emocije koje možete doživjeti kada se osjećate pod stresom ili podcijenjenim, budući da skrb može biti iznimno zahtjevna uloga koja može utjecati na vaše fizičko, emocionalno i mentalno zdravlje.

Imajte na umu da ljutnja i ogorčenost koje možete osjećati kao skrbnik ne odražavaju manjak ljubavi i predanosti osobi o kojoj brinete. Umjesto toga, ti su osjećaji znak da vam je možda potrebna dodatna podrška stručnjaka za njegu starijih osoba.

Skrb o starijoj ili bolesnoj osobi može biti vrlo izazovna uloga, koja u skrbniku može izazvati negativne emocije kao što su stres, ljutnja i ogorčenost.

Identificiranje i razumijevanje čimbenika koji mogu izazvati ljutnju skrbnika prvi je korak u razvoju zdravih strategija suočavanja.

Što uzrokuje ljutnju i ogorčenost skrbnika?

 • Velike odgovornosti: možete upravljati s više zadataka kao skrbnik, uključujući osobnu i medicinsku njegu voljene osobe, kućanske poslove i financijsko upravljanje.
 • Nedostatak kontrole: Skrb često uključuje nepredvidive situacije. Poremećaji raspoloženja česti su kod starijih osoba, zbog čega se vaša voljena osoba ponaša nesvjesno.
 • Nedostatak podrške: Možete se osjećati izolirano ili napušteno od strane članova obitelji ili prijatelja koji ne dijele teret brige.
 • Nedostatak privatnosti: Vaš osobni prostor i vrijeme često mogu biti ugroženi, što dovodi do frustracije i ljutnje.
 • Nedostatak uvažavanja: Možda se osjećate necijenjeno ili uzeti „zdravo za gotovo“ od strane voljene osobe za koju brinete ili od strane drugih članova obitelji.
 • Gubitak osobnog vremena i slobode: Možda ćete morati žrtvovati svoje hobije, društveni život ili karijeru kako biste se prilagodili dužnostima skrbi.
 • Neispunjena očekivanja: Ako radite dnevni posao, možete očekivati da će drugi članovi obitelji (braća, sestre ili odrasla djeca) uskočiti i pomoći. Ako nitko od njih ne ponudi pomoć, mogli biste se osjećati razočarano.
 • Zamjena uloga: Kada se brinete za ostarjelog roditelja, supružnika ili nekog drugog tko se inače brinuo o vama, možda ćete imati problema s prilagodbom na zamjenu uloga.
 • Osjećaj krivnje: Osjećaj krivnje je uobičajen za one koji se brinu o voljenoj osobi koja pati od kronične ili neizlječive bolesti. Možda osjećate da ne činite dovoljno kako biste se pravilno brinuli za svoju voljenu osobu, unatoč vašim naporima.

 

Kako upravljati ogorčenošću

Kao skrbnik, normalno je doživjeti osjećaje ljutnje, frustracije ili ogorčenosti prema voljenoj osobi kojoj je potrebna njega.

Međutim, zadržavanje ovih negativnih emocija može dovesti do zategnutih odnosa i smanjenja kvalitete skrbi koju možete pružiti.

Ako se borite s frustracijom kao skrbnik, možda je vrijeme da potražite i prihvatite pomoć putem profesionalnih službi za njegu.

Dodatni načini za rješavanje ogorčenosti skrbnika uključuju:

 • Priznajte svoje osjećaje: Prepoznajte i prihvatite da je negodovanje prirodna emocija.
 • Identificirajte čimbenike koji uzrokuju frustraciju: Ključno je identificirati razloge koji stoje iza vaših osjećaja i ne potiskivati ih.
 • Komunicirajte svoje osjećaje: Podijelite svoje osjećaje i brige sa svojom obitelji ili prijateljima kako biste smanjili emocionalni stres koji doživljavate.
 • Postavite granice: Postavite granice o tome što možete, a što ne možete učiniti kao skrbnik. To vam može pomoći da održite kvalitetan odnos i osigurati najbolju moguću skrb za svoju voljenu osobu.
 • Obrazujte se: Naučite što više možete o stanju svojih voljenih kako biste lakše razumjeli njihove potrebe.
 • Delegirajte zadatke: Podijelite odgovornosti za njegu između članova obitelji, bliskih prijatelja ili profesionalnih skrbnika kako biste smanjili svoje radno opterećenje.
 • Razvijte rutinu: Bilo da se radi o jutarnjem posjetu vašem omiljenom kafiću ili o odlasku na spavanje u određeno vrijeme, uspostavljanje dnevne rutine može pomoći u stvaranju strukture, čineći vaš dan produktivnijim.
 • Vježbajte zahvalnost: Usredotočite se na pozitivne aspekte svog života i stvari na kojima ste zahvalni i zabilježite ih u dnevnik zahvalnosti kako biste lakše promijenili svoju perspektivu i smanjili negativne emocije.
 • Naučite tehnike upravljanja stresom: Vježbajte tehnike za smanjenje stresa kao što su vježbe dubokog disanja, meditacija svjesnosti, aromaterapija ili progresivno opuštanje mišića kako biste lakše upravljali stresom i negativnim emocijama.
 • Nemojte se bojati zatražiti pomoć u skrbi kada vam je potrebna: Imajte na umu da ne možete sve sami. Zatražite pomoć od obitelji, prijatelja i profesionalnih skrbnika kada se počnete osjećati iscrpljeno.
 • Odmorite se: Dajte prioritet svom fizičkom, emocionalnom i mentalnom zdravlju kroz prakse kao što su redovita tjelovježba, pravilna prehrana i adekvatan san. Redovito se odmarajte i bavite se aktivnostima ili hobijima u kojima uživate.
 • Ostanite organizirani: Napravite dnevni, tjedni i mjesečni raspored za svoju voljenu osobu i koristite organizacijske alate – poput aplikacije za upravljanje zadacima na vašem pametnom telefonu – koji će vam pomoći u upravljanju terminima liječnika, lijekovima i drugim zadacima njege.
 • Ponovno procijenite svoja očekivanja: Provjerite jesu li vaša očekivanja realna. Prihvatite da se okolnosti često mogu mijenjati, potrebe vaših voljenih mogu evoluirati, a vaše sposobnosti njegovanja nisu beskrajne.
 • Razmislite o posjetu stručnjaku za mentalno zdravlje: Zatražite stručnu pomoć terapeuta koji će vam pomoći obraditi i nositi se s emocijama ako vaša ogorčenost kao skrbnika postane neizdrživa.

Smještaj u domu za starije i nemoćne

U situacijama kad fizičko ili mentalno zdravlje vaše voljene osobe o kojoj skrbite postane takvo da više niste u mogućnosti kvalitetno se brinuti o njoj, možda je vrijeme da razmislite o smještaju u neki od domova za starije i nemoćne osobe.

Dom za starije i nemoćne Salvia je naselje za osobe treće životne dobi u Crikvenici (Hrvatska), neposredno uz more.

Svi korisnici slobodni su koristiti sve usluge u domu koje se odnose na prehranu, zdravstvenu njegu, medicinsku skrb, usluge fizikalne terapije, usluge čišćenje i sl. Količinu i učestalost pružene usluge određuju sami u suradnji sa stručnim timom Doma.

Za razliku od domova za starije na koje smo do sada naviknuli, a koji korisnicima nude isključivo smještaj i hranu, Salvia je puno više od toga. Svim se osobama koje borave u Domu svakodnevno pruža odgovarajuća zdravstvena skrb prema preporuci liječnika.

Zdravstvene usluge obuhvaćaju:

 • svakodnevnu zdravstvenu njegu,
 • provođenje odgovarajuće terapije prema preporuci liječnika,
 • organiziranje liječničkih pregleda,
 • brigu o pripremanju i davanju lijekova koje osoba mora uzimati (prema uputi liječnika),
 • pratnju u slučaju specijalističkih pregleda,
 • dostavu nalaza i lijekova,
 • provođenje stručnih postupaka prema standardiziranim postupcima rada,
 • usluge uzimanja bioloških uzoraka za laboratorijsku obradu prema uputi liječnika,
 • dostavu nalaza laboratorijskih pretraga i sl.

Uz redovno provođenje fizikalne terapije, korisnici Doma mogu sudjelovati u raznim radionicama i kulturno-zabavnim te sportsko-rekreativnim aktivnostima.

Za sve detalje molimo da nas kontaktirate.