Može li stres uzrokovati gubitak sluha?

Može li stres uzrokovati gubitak sluha?

U današnjem se svijetu sve odvija tako brzo. Svakodnevno smo okruženi novim izazovima koji, u konačnici, mogu uzrokovati stres ako ne odvojimo dovoljno vremena da ih sagledamo s prave strane. Nitko ne želi živjeti sa stresom jer može prouzročiti toliko neplaniranih komplikacija. Ono što je najgore, stres remeti naš san koji je prijeko potreban za pravilno funkcioniranje organizma, na psihičkoj i fizičkoj bazi. Osim toga, brojni stručnjaci navode povezanost između stresa i gubitka sluha.

Može li stres zaista uzrokovati gubitak sluha?

Dakle, kad god ste pod stresom, tijelo ne prima jasne signale da se vrati „u normalu“. To može dovesti do ozbiljnih zdravstvenih problema poput visokog krvnog tlaka, dijabetesa i ostalih bolesti. Sukladno tome, sve te bolesti utječu na vaš sluh.

Druga teza je sljedeća: kada tijelo reagira na stres, prekomjerna proizvodnja adrenalina smanjuje protok krvi u ušima, što utječe na sluh. Sićušne stanice dlake smještene u unutarnjem uhu oslanjaju se na taj stalni protok krvi kako bi dobile pravu količinu kisika i hranjivih sastojaka. Svakodnevno nakupljanje stresa iz dana u dan remeti cirkulaciju krvi u tijelu, a bez stalnog dotoka krvi, postoji visoki rizik od oštećenja ranije spomenutih stanica. Njihovo oštećenje može uzrokovati trenutni odnosno iznenadni gubitka sluha u situacijama ako vaše tijelo postane toliko pod stresom da se cirkulacija krvi u ušima potpuno zaustavi.

Gotovo sve što ograničava cirkulaciju može negativno utjecati na sluh. To je, dakle, zato što male osjetne dlačice u unutarnjem uhu ovise o dobroj cirkulaciji jer jedino tako mogu prevesti zvučne vibracije u električne impulse koje će mozak protumačiti kao zvuk.

Zvonjava u ušima – najočitiji simptom stresa

Mnoga istraživanja povezala su zvonjavu u ušima (tinitus) sa stresom. Tinitus se, dakle, opisuje kao zviždanje, zujanje ili zvonjavu u ušima uzrokovanu izlaganjem jakoj buci ili konzumiranjem određenih lijekova. Ako se osoba (ne) nosi sa stresom, i u takvim se situacijama javlja tinitus. Čak su i brojni liječnici naveli da su njihovi pacijenti rekli kako su simptomi tinitusa počeli u stresnom razdoblju njihova života.

To je jedan začarani krug, jer stres uzrokuje tinitus, zujanje u ušima neminovno uzrokuje još veću razinu stresa što ponovno utječe na teži oblik tinitusa.

Kako se nositi sa stresom?

U ovakvim situacijama najvažnije je znati kako se nositi sa stresom. Prvo, svaki put kad osjetite da ste pod stresom uzmite si dovoljno vremena da dobro razmislite o trenutnoj situaciji jer samo tako ćete se moći smiriti. Zatim, vježbajte. Samo 20 minuta lagane tjelovježbe na dan pružit će vam brojne zdravstvene prednosti za duh i tijelo. Na kraju, ali ne manje važno, radite isključivo one stvari koje vas čine sretnima.