Najbolja jesenska prehrana za stariju populaciju

Najbolja jesenska prehrana za stariju populaciju

Najbolja jesenska prehrana za stariju populaciju

Jesen samo što nije stigla. Vrijeme je idealno da vaše tijelo i organizam počnu „skupljati“ hranu i energiju za nadolazeće hladne mjesece. Tijekom jeseni tijelo je izloženo manjim dnevnim aktivnostima, a umjesto toga veći je naglasak na snabdijevanju organizma hranom i vodom.

Dolaskom jakih vjetrova možemo osjetiti kao isti napada i naša pluća. Toplina i suhoća zarobljeni u plućima vrlo lako mogu uzrokovati kašalj i ostale probleme s plućima, osobito kod osoba starije životne dobi. Isto tako, u jesenskim su mjesecima češći poremećaji probavnog sustava. Iz svih navedenih razloga iznimno je važno odabrati pravilnu jesensku prehranu, kako biste opskrbili i pripremili organizam na hladnu zimu.

Jesen nam donosi niz zdravih i ukusnih plodova kojima svakako morate obogatiti vaše dnevne jelovnike.

Idealna jesenska prehrana uključuje skupinu namirnica

1. Voće

Jabuke su savršene sezonske namirnice jer smanjuju kiselost organizma. Osim toga, zahvaljujući pektinu, vlaknima i antioksidansima pružaju zaštitu stanicama od oštećenja. Ovo jesensko voće smanjuje rizik od nastanka srčanih bolesti kao i nekih vrsta raka. Jabuke možete jesti svježe, zapečene, u kolačima ili u obliku zdravih napitaka. Bobičasto voće i grožđe obiluje polifenolima i mineralima, dok su kivi, naranče, mandarine i citrusi bogati vitaminom C, mineralima i vlaknima. Brusnice su također zdrave niskokalorične bobice koje sprječavaju infekciju mokraćnog sustava te smanjuju rizik od bolesti desni. Osim svježeg voća, možete konzumirati i sušeno. Suhe šljive, marelice ili smokve obiluju vlaknima, mineralima, vitaminima i energijom. Redovna konzumacija svježeg voća najbolji je recept za jačanje imunološkog sustava.

2. Povrće

Najbolje jesensko povrće zasigurno su kupus, brokula, cvjetača, prokulice, luk i poriluk. Ako želite ojačati sustav i pripremiti ga za zimu, ove su namirnice nezaobilazne tijekom jesenskih mjeseci. Vitamin A, vitamin C, minerali i vlakna samo neki važniji nutrijenti nezaobilazni u svakodnevnoj jesenskoj prehrani.

3. Prerađeno povrće

Cikla, rajčica, paprika i kiseli krastavci idealne su namirnice za postizanje optimalnog zdravstvenog stanja.

4. Varivo i ostala jušna jela

Topla jušna jela mogu se napraviti od skoro svake jesenske namirnice, no mi vam savjetujemo da se odlučite za varivo/ juhu od bundeva, tikvica, mrkve, kupusa, češnjaka, patlidžana, rajčice ili mahunarki.

Kako se dnevne temperature polako snižavaju, vidjet ćete da lišće polako poprima crvene, žute i narančaste tonove. Ova promjena u prirodi podsjeća na važnost uključivanja „šarenih“ odnosno raznolikih namirnica tijekom jeseni. Antioksidansi koji se nalaze u brojnim namirnicama (uglavnom u voću i povrću) mogu spriječiti niz bolesti.

 

Dobar izbor kvalitetnih namirnica može vam pomoći u jačanju imunološkog sustava te u pripremi organizma za obranu od zimskih prehlada i bolesti. Pokušajte, stoga, vašu jesensku prehranu obogatiti navedenim namirnicama, jer su iste bogatim hranjivim tvarima kao što su:

  • Cink (crveno meso, plodovi mora (kamenice), mlijeko, žitarice, leće, orasi)
  • Vitamin E (orašasti plodovi, sjemenke, biljna ulja (maslinovo ulje, suncokretovo ulje, kukuruzno ulje, ulje uljane repice, sojino ulje)
  • Vitamin D (bundeva, slatki krumpir, kesten, gljive, plava i masna riba (srdela, tuna, skuša, losos, pastrva; osim toga, iznimno je važno provoditi vrijeme na jesenskom suncu)
  • Vitamin C (sezonsko voće i povrće)
  • Željezo (mahunarke, meso, žitarice)