Plivanje – odlična aktivnost za starije osobe

Plivanje – odlična aktivnost za starije osobe

Plivanje – odlična aktivnost za starije osobe

Plivanje je učinkovit način za starije osobe da ostanu fizički aktivni i poboljšaju svoje zdravlje. Osim što je zabavno i opuštajuće, predstavlja manji rizik od ozljeda nego druge aktivnosti i mogu je raditi ljudi svih dobi i razina sposobnosti. Osim toga, ne zahtijeva nikakvu posebnu obuku ili dodatnu opremu.

Plivanje nudi širok raspon dobrobiti starijim osobama i može biti izvrstan način za lagano vježbanje cijelog tijela.

Dobrobiti plivanja

Dobrobit za zglobove.

Čak i starije osobe s artritisom ili ograničenom pokretljivošću mogu uživati u plivanju. Ne opterećuje zglobove kao druge vježbe koje se izvode uz određenu težinu (utezi). Topla voda također može pomoći u opuštanju ukočenih mišića.

Rad na cijelom tijelu.

Ovisno o pokretima koje izvodite, možete aktivirati različite skupine mišića. Plivanje može biti odličan način da ojačate i tonizirate svoje tijelo bez opterećivanja leđa, kukova ili koljena.

Plivanje – odlična aktivnost za starije osobe

Poboljšanje zdravlja kardiovaskularnog sustava.

Dok plivate ili se bavite aerobikom u vodi, možete povećati svoju izdržljivost i ojačati srce i pluća. To može biti dobar način za kontrolu i disanja i povećanje kapaciteta pluća, kao i za poboljšanje cirkulacije. Zdravo srce dulje traje!

Poboljšanje mentalnog zdravlja.

Plivanje je aktivnost koju možete raditi sami ili s prijateljima. Okupiti grupu za vježbanje u bazenu može biti prekrasan način za druženje i zabavu tijekom vježbanja. Možete ublažiti stres i ojačati svoje samopouzdanje dok osjećate da vam se poboljšavaju snaga i fleksibilnost. Jednostavno i slobodno kretanje u vodi koje smanjuje bolove u zglobovima sigurno će poboljšati vaše raspoloženje.

Načini vježbanja u vodi

Plivački krugovi.

Izazovite sami sebe i naučite različite pokrete, pokušajte pobijediti svoje najbolje vrijeme ili radite na poboljšanju svoje tehnike.

Pridružite se tečaju vježbanja.

Mnogi rekreacijski centri ili bazeni imaju tečajeve posebno za starije osobe. Mogu uključivati stvari kao što su aerobik u vodi, ples u vodi, hodanje u vodi ili joga u vodi. Profesionalni treneri će vas voditi kroz asortiman vježbi i raditi na formi, tehnici i sigurnosti. Oni mogu prilagoditi vježbe vašim potrebama i mogućnostima.

Plivanje – odlična aktivnost za starije osobe

Bavite se rekreativnim aktivnostima.

Uživajte u druženju s prijateljima dok se lagano krećete, rastežete i prskate. Možete igrati igre kao što su lov, košarka ili vaterpolo ako imate grupu. Neki bazeni nude organizirane vodene sportove ako je to nešto što volite.

Vježbanje u vodi može imati koristi i na kopnu, kao što je smanjenje rizika od padova. Može poboljšati vašu fleksibilnost kao i vašu ravnotežu jer se morate oduprijeti gibanju vode, kao i svom vlastitom uzgonu.

Razgovarajte sa svojim liječnikom o tome odgovara li vježbanje u vodi vašem zdravstvenom stanju i kako može poboljšati vaše zdravlje i dobrobit. Član obitelji ili njegovatelj može vam pomoći da odlaske na bazen uključite u svoju dnevnu ili tjednu rutinu. Imati prijatelje za vježbanje i pratitelje koji će vam praviti društvo može biti motivirajuće!

Dom za starije osobe Salvia nalazi se na samoj morskoj obali, a opskrbljen je i vlastitim jacuzzi-jem tako da svi naši korisnici mogu uživati u vodenim vježbama i relaksaciji. Tijekom ljeta organizirano vodimo korisnike na kupanje gdje se s njima provode vježbe u vodi, uz nadzor i pomoć instruktora i našeg stručnog medicinskog osoblja.