Pojedina zdravstvena stanja mogu uzrokovati osjetljivost zubi, čestu nelagodu kod starijih osoba

Pojedina zdravstvena stanja mogu uzrokovati osjetljivost zubi, čestu nelagodu kod starijih osoba

Pojedina zdravstvena stanja mogu uzrokovati osjetljivost zubi, čestu nelagodu kod starijih osoba

Osjetljivost zubi možemo definirati kao osjećaj boli ili nelagode na jednom ili više zuba kao posljedica na određene podražaje. Radi se o privremenom ili kroničnom problemu čiji su uzroci nebrojeni. U situacijama kada dentin izgubi sloj cakline, a u isto su vrijeme živčani završetci izloženi niskoj ili visokoj temperaturi, dolazi do nelagode odnosno osjetljivosti.

Do osjetljivosti može doći i kod snažnog četkanja zuba, zatim uslijed korištenja četkica s tvrdim vlaknima, zbog nesvjesnog škripanja zubima te prečeste konzumacije slatke i kisele hrane i pića.

Ostali čimbenici koju uzrokuju osjetljivost zuba su:

  • Gingivitis: upaljeno tkivo desni može uzrokovati izlaganje korijena zuba
  • Napuknuti zub: napuknuti zub može biti idealno mjesto za nakupljanje bakterija iz plaka. Na taj se način stvara upala na zubnoj pulpi.
  • Dugotrajno korištenje vodice za ispiranje usta: neke vodice za ispiranje usta sadrže kiselinu. Ako je dentin izložen, kiselina može pogoršati osjetljivost zuba i dodatno oštetiti sloj dentina.

Povlačenje desni nerijetko uzrokuje osjetljivost zubi

Ako je stomatološkim pregledom utvrđeno da određeno zdravstveno stanje uzrokuje pretjeranu osjetljivost zubi, odmah pristupite njegovom liječenju kako se caklina ne bi u potpunosti istrošila i oštetila zube.

Recimo, povlačenje desni može uzrokovati osjetljivost zubi. Kako biste spriječili daljnje povlačenje, iznimno je važno održavati pravilnu oralnu higijenu. U slučaju jake osjetljivosti i nelagode zbog povlačenja desni stomatolog vam može preporučiti korištenje zubnog usatka. Ovaj postupak uključuje uzimanje tkiva s nepca koje se stavlja preko korijena zuba radi njegove zaštite.

Kada posjetiti stomatologa?

Ako primijetite da su vam zubi osjetljivi na vruće ili hladno, i to, recimo, 3 ili 4 dana za redom, krajnje je vrijeme da posjetite stomatologa. Prije nego što preuzmete stvar u svoje ruke, potrebna vam je profesionalna dijagnoza kako bi se učinkovito riješio problem. Budući da su simptomi uvijek više-manje slično, neki ljudi pomisle da samo imaju osjetljive zube, no zapravo je riječ o stvaranju šupljine koju, naravno, ne možemo vidjeti.

Preventivne mjere

Da biste spriječili neugodan osjećaj i bol zbog osjetljivih zuba, perite zube najmanje tri puta dnevno. Koristite pastu za zube koja sadrži fluor i zubnu četkicu s mekanim vlaknima. Izbjegavajte snažno i agresivno čišćenje zuba; radije ih perite nježnim kružnim potezima. Ako ste skloni bruksizmu, nesvjesnom škripanju tijekom noći, posavjetujte se sa stomatologom postoje li određeni štitnici za usta. Škripanje zubima itekako može uništiti caklinu i izazvati pretjeranu osjetljivost zubi.

Osim toga, vodite brigu o tome što jedete i pijete. Izbjegavajte gazirana pića, kiselu hranu, agrume i vino. Sve ove namirnice s vremenom mogu „skinuti“ malu količinu zubne cakline i povećati rizik od osjetljivosti zuba.