Prehrana za dijabetičare

Prehrana za dijabetičare

Prehrana za dijabetičare

Prehrana za dijabetičare mora biti bogata najzdravijim namirnicama kako bi pomogle kontrolirati razinu šećera u krvi. Sukladno tome trebala bi sadržavati hranjive tvari s niskom  udjelom masnoća. Osim toga, poželjno je da u organizam unosite one namirnice koje imaju malo kalorija, poput voća, povrća i cjelovitih žitarica.

Kada malo bolje razmislimo prehrana za dijabetičare najbolja je prehrana koje bi se trebali pridržavati svi, bez obzira na to postoji li potreba za kontroliranjem razine šećera u krvi ili ne.

Glavne pojedinosti prehrane za dijabetičare

Ova se prehrana temelji na redovnom konzumiranju tri obroka dnevno u točno određeno vrijeme što pomaže tijelu da bolje iskorištava rad inzulina.

Prehrana za dijabetičare mora biti bogata:

1. Zdravim ugljikohidratima

Tijekom probave šećeri (jednostavni ugljikohidrati) i škrob (složeni ugljikohidrati) razgrađuju se na glukozu. Usredotočite se, stoga, na konzumiranje najzdravijih ugljikohidrata koji se nalaze u voću, povrću, cjelovitim žitaricama, mahunarkama (grah, grašak, leća) te mliječnim proizvodima s niskim udjelom masti.

2. Vlaknima

Dijetalna vlakna odnose se na svu hranu biljnog podrijetla koju vaše tijelo ne može apsorbirati ili probaviti. Vlakna usmjeravaju probavu i pomažu u kontroliranju razine šećera u krvi. Namirnice bogate vlaknima su povrće, voće, mekinje, orašasti plodovi te mahunarke.

3. Ribom

Za zdravo srce jedite ribu barem dva puta tjedno. Riba je izvrsna zamjena za mesne proizvode koji sadrže visoki udio masti. Primjerice, bakalar i tuna sadrže puno manje masti, zasićenih masnih kiselina i kolesterola, nego meso peradi. Ribe poput lososa, skuše i srdele obiluju omega 3 masnim kiselinama koje promiču zdravlje srce snižavajući razinu triglicerida odnosno masnoća u krvi. Izbjegavajte prženu ribu.

4. Dobrim mastima

Hrana koja sadrži mononezasićene i polinezasićene masti može smanjiti razinu kolesterola. To su avokado, bademi, orasi, masline, a od ulja maslinovo ulje te ulje od kikirikija. Ipak, nemojte pretjerivati s obzirom na to da masnoće sadrže puno kalorija.

Koje namirnice izbjegavati?

  • Namirnice bogate zasićenim mastima: mliječni proizvodi s visokim udjelom masti te životinjske bjelančevina kao što su meso goveda, kobasice i slanina sadrže visoku razinu zasićenih masti koja može štetno utjecati na zdravlje srca.
  • Namirnice koje sadrže kolesterol: „odlični“ izvori kolesterola odnose se na mliječne proizvode s visokim udjelom masnoća te životinjske bjelančevine (žumanjak, jetrica i sl.) Preporučuje se da se dnevno unese do 200 mg kolesterola.
  • Namirnice bogate natrijem: preporučeni dnevni unos natrija je 2.300 mg, no ako imate hipertenziju, odnosno povišeni krvni tlak, dnevno biste trebali unositi tek do 1.500 mg natrija.

Određivanje prehrane za dijabetičare

Postoji nekoliko različitih pristupa koji bi vam mogli pomoći u određivanju prehrane koja je nužna radi održavanja razine glukoze u krvi u normalnom rasponu.

U suradnji s vašim liječnikom izradite prehranu koja bi mogla sadržavati veće količine povrća bez škroba kao što su špinat, mrkva ili rajčica. Umjesto sokova i gaziranih napitaka obavezno pijte vodu ili nezaslađeni čaj ili kavu.

 

S obzirom na to da ugljikohidrati utječu na razinu glukoze, preporučuje se da svakodnevno konzumirate približno jednaku količinu ugljikohidrata i to u isto vrijeme. Ovo predstavlja veliki korak u kontroli razine šećera u krvi.