Proljetno čišćenje

Proljetno čišćenje

Proljetno čišćenje

Proljetno čišćenje je odlična aktivnost za starije osobe i idealan način da se otarasite zimske napetosti i počnete iznova.

S vremenom se u vašem domu na raznim mjestima počnu stvarati male hrpice nepotrebnih stvari koje zauzimaju prostor i predstavljaju opasnost od spoticanja. Prašina koja se nakuplja u prostoru može potaknuti alergije i učiniti da zastori izgledaju sivo i jednolično.

Provođenje vremena čisteći može pomoći starijim osobama da se osjećaju uspješnije i održe sigurnije životno okruženje.

Najbolje je da započnete s malim zahvatima, fokusirajući se na jednu po jednu prostoriju ili područje. Ako vam se na prvu čini da ćete imati previše posla, odaberite za početak neki manji ormar ili samo jednu ladicu. Kad uhvatite zamah i primijete se rezultati, to će vas sigurno motivirati da nastavite.

Nekoliko aktivnosti za početak

Riješite se svega što je slomljeno, oštećeno ili čemu je istekao rok trajanja.

Ako neki kućanski aparat koji dugo niste koristili više ne radi, nedostaju mu dijelovi ili je na neki drugi način oštećen, nema smisla zadržati ga. Kada ste ga zadnji put koristili? Odložite ga na za to predviđeno mjesto na otpadu i kupite zamjenski.

Dobro pregledajte smočnicu, hladnjak i zamrzivač i izvucite hranu kojoj je istekao rok trajanja. Ne želite konzumirati namirnice koje su vjerojatno pokvarene i mogu izazvati ozbiljne zdravstvene probleme. Osim toga, zauzimaju dragocjeni prostor. Reorganizirajte police s hranom tako da jednostavno možete pronaći i dohvatiti sve što vam je potrebno.

Isto se odnosi i na vaš ormarić s lijekovima. Propisno zbrinite sve lijekove kojima je istekao rok trajanja i recepte za lijekove koje više ne uzimate. Ne želite da slučajno dospiju u pogrešne ruke ili da ih greškom zamijenite s lijekovima koje koristite.

Proljetno čišćenje

Obrišite prašinu i prljavštinu.

Nakon što ste očistili nered s raznih površina, obrišite ih vlažnom krpom. Ako imate problema sa saginjanjem ili rastezanjem, nabavite krpu za prašinu s produljivom ručkom. Postoji mnogo laganih mopova za održavanje čistoće podova.

Dok usisavate pod, koristite nastavke za čišćenje sjedećih garnitura, duž podnih lajsni i ispod namještaja. Osim eliminiranja prašine, usisavanje također može pomoći u uklanjanju peludi i alergena koji su se nataložili u vašem domu.

Zamijenite baterije detektora dima i ugljičnog monoksida.

Ako posjedujete detektore dima i ugljičnog monoksida, dobrs praksa je da kada pomičete satove unaprijed ili unatrag, provjerite i baterije u svojim detektorima. Obavezno ih zamijenite barem jednom godišnje. Ako se detektori nalaze izvan vašeg dosega, zamolite nekoga da vam pomogne kako se ne biste morali penjati na ljestve ili stolac.

Donirajte staru odjeću i kućne potrepštine.

Pregledajte ormare i isprobajte odjeću. Da li vam još uvijek sve odgovara? Sviđa li vam se i dalje neki stari kaput i nosite li ga? Ako ne, donirajte ga potrebitima. Isto napravite sa svim ostalim komadima odjeće za koju znate da je više nećete nositi. Ovo će osloboditi nešto prostora i dati vam bolju predodžbu o tome kakvu odjeću zapravo imate, što biste mogli izbaciti a što dodati u svoj ormar.

Također pregledajte i ostale stvari koje imate po ormarima. Donirajte sve što više ne želite, ne trebate ili ne koristite. To može biti bilo što, od kuhinjskog posuđa do kućnog dekora ili starih knjiga. Pobrinite se da sve što čuvate bude uredno posloženo u ladice ili prigodne spremnike kako bi smanjili nered i riješili se gomila stvari razbacanih po vašem domu.

Proljetno čišćenje

Čist i organiziran dom smanjit će rizike od pada, poboljšati vaše raspoloženje i olakšati pronalaženje stvari!