Rak dojke kod žena starije dobi

Rak dojke kod žena starije dobi

Rak dojke kod žena starije dobi

Posljednjih godina puno se pažnje pridaje važnosti ranog otkrivanja raka dojke i mamografije nakon 40. godine života. Starija populacija je pod povećanim rizikom od ove opasne bolesti.

Prema registru Surveillance Epidemiology and End Results, “srednja dob za dijagnozu raka dojke je 62 godine, a gotovo 20 posto žena s dijagnozom starije je od 75 godina”. Istraživači također predviđaju da će se dijagnoza raka kod žena u dobi od 70 do 84 godine nastaviti povećavati.

Dobra vijest je da se rak dojke još uvijek može liječiti – i preživjeti. Dok su radikalne mastektomije nekoć bile uobičajene, s napretkom u istraživanju i liječenju, sada su prilično rijetke u odnosu na neke druge opcije koje su se pokazale učinkovitima. Provodi se više studija kako bi se bolje razumjelo razvoj raka dojke i učinci liječenja na starije odrasle osobe. Važno je uzeti u obzir bolesnikovu dob i funkcionalnu sposobnost pri kemoterapiji kako bi se smanjio rizik od potencijalnih toksičnosti i poboljšala kvaliteta života bolesnika.

Znakovi i simptomi raka dojke

Rano otkrivanje i dalje je ključno kada je u pitanju učinkovito liječenje raka dojke. Žene bi trebale odlaziti na godišnje ili dvogodišnje mamografije kako bi se pratilo zdravlje dojki i otkrile sve promjene. Nažalost, liječnici su otkrili da starije osobe obično postaju manje dosljedne godišnjim pregledima dojki. Također se preporučuju mjesečni samopregledi, kao i obraćanje pozornosti na znakove upozorenja koji mogu ukazivati ​​na rak dojke.

Znakovi i simptomi raka dojke:

  • kvržica u dojci ili ispod pazuha,
  • vidljive promjene veličine ili oblika grudi,
  • crvenilo ili udubljenje kože,
  • krvavi iscjedak iz bradavice.

Uobičajeni čimbenici rizika za rak dojke su:

  • preko 50 godina starosti,
  • početak menstruacije prije 12. godine života,
  • menopauza nakon 50. godine života,
  • izostanak trudnoće ili trudnoća nakon 30. godine života,
  • dugotrajna upotreba oralnih kontraceptiva,
  • gusto tkivo dojke.

Liječenje raka dojke

Operacija je najčešće prvi korak u liječenju raka dojke, ali nije nužno prva linija obrane. Mnoge žene prolaze kroz kemoterapiju ili terapiju zračenjem kako bi smanjile ili uništile tumore i stanice raka. Ovi tretmani se ponekad koriste zajedno jedni s drugima ili nakon operacije. Lumpektomija se može izvesti za uklanjanje samo tumora ili mastektomija za uklanjanje cijele dojke. Hormonska terapija također je sve češća za određene vrste raka dojke.

Kemoterapija i zračenje se često odvijaju tijekom nekoliko tjedana i zahtijevaju redovite posjete radi liječenja. Ovi tretmani mogu biti teški za tijelo, pa se pacijenticama savjetuje da imaju osiguran prijevoz na terapiju, kao i podršku kod kuće za upravljanje nuspojavama i pomoć u svakodnevnoj njezi.

Njegovatelji u kući ili domovi za starije osobe mogu pružiti širok raspon nemedicinske skrbi i podrške za žene dok se podvrgavaju ili se oporavljaju od liječenja raka dojke. Skrbnici mogu pomoći pri kretanju, u pripremi zdravih obroka, u pospremanju i održavanju životnog prostora, podsjećati na pravovremeno uzimanje lijekova te još mnogo toga kako bi omogućili bolesnicama da ostanu što samostalnije.