Razumijevanje i liječenje psorijaze

Razumijevanje i liječenje psorijaze

Razumijevanje i liječenje psorijaze

Procjenjuje se da između 1,5 i 3% odrasle svjetske populacije boluje od psorijaze.

Trenutačno ne postoji lijek za ovo stanje, ali postoje različite mogućnosti liječenja koje pomažu u upravljanju simptomima i poboljšavaju kvalitetu života.

Što je psorijaza?

Psorijaza je imunološki posredovana bolest koju često karakteriziraju uzdignuti plakovi i ljuskave mrlje na koži. Postoji nekoliko različitih tipova psorijaze i na svaki se može utjecati drugačije. Bolest uzrokuje upalu ne samo na koži, već u cijelom tijelu i može dovesti do psorijatičnog artritisa.

Normalno, tijelo stvara nove stanice kože i zatim ih odbacuje svakih 30 dana. Kod osoba sa psorijazom ovaj se proces događa svaka tri do četiri dana, uzrokujući nakupljanje stanica kože i uzrokujući uzdignute plakove i ljuskice. Mogu se pojaviti bilo gdje na tijelu, ali su uobičajeni na laktovima, koljenima, licu, vlasištu i donjem dijelu leđa. Psorijaza također može utjecati na nokte stvarajući udubine ili promjenu boje.

Važno je napomenuti da, iako znanstvenici ne znaju točno što uzrokuje psorijazu, znaju da nije zarazna. Ne možete dobiti psorijazu kontaktom kože na kožu. Vjeruje se da je uzrokovana kombinacijom genetike i pokretačkih događaja koji utječu na imunološki sustav.

Koji su okidači za psorijazu?

Mnogi ljudi imaju kronične napade simptoma psorijaze. Okidači mogu biti različiti za svakoga, ali neki uobičajeni uzroci uključuju:

  • stres,
  • bolest,
  • infekcija,
  • vremenske (ne)prilike,
  • određeni lijekovi,
  • opekline od sunca, ugrizi kukaca, posjekotine, ogrebotine ili druge ozljede kože.

Razumijevanje i liječenje psorijaze

Kako se liječi psorijaza?

Liječenje može ovisiti o vrsti psorijaze, simptomima i težini. Često se lokalne kreme i masti koriste za vlaženje kože, smanjenje svrbeža i upale i smanjenje nakupljanja stanica kože. Postoje i lijekovi koji bi za neke ljude mogli biti učinkoviti u smanjenju simptoma.

Promjene načina života također mogu biti korisne, kao što je poduzimanje koraka za smanjenje stresa, održavanje dobrog zdravlja i održavanje vlažnosti kože. Izbjegavanje bolesnih osoba može pomoći u smanjenju izloženosti virusima i bakterijama koje mogu dovesti do bolesti ili infekcije. Za osobe sa psorijatičnim artritisom, aktivan način života može pomoći u smanjenju ukočenosti u zglobovima, kao i smanjenju razine stresa.

Liječenje i upravljanje psorijazom može pomoći u smanjenju upale, kožnih simptoma i pogoršanja, što može poboljšati kvalitetu života i povećati samopoštovanje. Stariji se mogu osjećati ugodnije i samouvjerenije dok obavljaju svoje dnevne aktivnosti.

Za dijagnozu konkretne vrste psorijaze i određivanje terapije svakako prvo posjetite svog liječnika!