Što reći voljenoj osobi na samrti

Što reći voljenoj osobi na samrti

Što reći voljenoj osobi na samrti

Kada voljena osoba umire, pronaći prave riječi može se činiti nemogućim podvigom. Ako ste zabrinuti hoćete li reći pogrešnu stvar ili niste sigurni odakle početi, u ovom ćemo članku objasniti što reći voljenoj osobi na samrti kako bismo joj pružili utjehu tijekom njezinih posljednjih dana.

Razgovor s voljenom osobom na samrti može biti izazovan ako ne možete pronaći prave riječi podrške i utjehe. Iako ne postoji idealni scenarij u ovakvoj situaciji, možete se držati nekih osnovnih pravila.

Kako komunicirati s voljenom osobom tijekom njihovih posljednjih dana

 • Razgovarajte o njihovim osjećajima, mislima i brigama i pitajte ih kako im je prošao dan.
 • Pitajte što treba vašoj voljenoj osobi. Neka zna da ste tu da pomognete koliko god možete.
 • Izrazite svoju ljubav. Recite voljenoj osobi da je volite, da ste tu za nju i da vam je važna.
 • Pružite sigurnost. Podsjetite svoju voljenu osobu da nije sama i da ste tu da je podržite u ovom teškom trenutku.
 • Recite „hvala“. Zahvalite svojoj voljenoj osobi za njihovu ljubav, vodstvo i podršku tijekom godina i priznajte kako je pozitivno utjecala na vaš život.
 • Prihvatite osjećaje voljene osobe. Priznajte njihove emocije i dajte im do znanja da je u redu osjećati se uplašeno, tužno ili neizvjesno.
 • Oprostite voljenoj osobi. Ako vas je voljena osoba povrijedila u prošlosti, dajte joj do znanja da ste joj oprostili.
 • Recite „zbogom“. Izrazite svoju ljubav i zahvalnost za vrijeme koje ste proveli zajedno i uvjerite ju da ćete biti dobro.

Imajte na umu da je vaša podrška i prisutnost u ovom izazovnom vremenu ono što je uistinu važno.

Što ne reći voljenoj osobi na samrti

Kada razgovarate s voljenom osobom koja umire, važno je biti osjetljiv i voditi računa o njezinim emocijama.

Što ne smijete reći voljenoj osobi koja je pred kraj svog života:

1. Nemojte davati lažnu nadu

Pazite da ne dajete lažnu nadu voljenoj osobi na samrti. To može dovesti do nerealnih očekivanja, što u konačnici može biti emocionalno štetno kada nastupi realnost.

Umjesto lažne nade, ponudite iskrenu podršku, empatiju i siguran prostor za svoju voljenu osobu da izrazi svoje emocije, strahove i brige.

Ovakav pristup može pomoći u izgradnji povjerenja i jačanju vaše veze s voljenom osobom tijekom ovog teškog razdoblja.

2. Ne forsirajte razgovor

Nemojte forsirati razgovor s voljenom osobom ako ne želi razgovarati o određenim temama.

Forsiranje razgovora može učiniti da se vaša voljena osoba osjeća preopterećeno ili pod pritiskom, što može uzrokovati dodatni stres.

Umjesto forsiranja razgovora, dopustite voljenoj osobi da vodi raspravu. Ovaj pristup im daje osjećaj kontrole i dostojanstva u vrijeme kada uglavnom osjećaju da imaju malo kontrole nad svojom situacijom.

3. Nemojte iznositi stare zamjerke

Nemojte iznositi stare zamjerke ili rasprave iz prošlosti koje ste imali s voljenom osobom, jer to može stvoriti napetost, žaljenje i emocionalni stres koji može utjecati na njihovu sposobnost da pronađu mir tijekom svojih posljednjih dana. Umjesto toga, osvrnite se na pozitivna sjećanja s voljenom osobom, poput prisjećanja na njene hobije, djetinjstvo ili proslave praznika.

Kako vrijeme i energija vaše voljene osobe postaju dragocjeniji kada se približavaju posljednji dani, svakako ponudite svoju podršku i suosjećanje. Podijelite sretna sjećanja, ali također poštujte njihove granice dok obrađuju svoje emocije u ovom teškom trenutku.

Što učiniti za nekoga tko umire

Pružanje njege i utjehe voljenoj osobi koja umire može biti emocionalno izazovno iskustvo, ali uz razumijevanje i empatiju, možete se pobrinuti da se osjeća voljeno i podržano tijekom svojih posljednjih dana.

 • Omogućite svojoj voljenoj osobi siguran prostor da podijeli svoje misli, osjećaje i strahove. Poslušajte njihove brige i ponudite im utješne riječi, ali također poštujte njihovu potrebu za samoćom, ako je to ono što preferiraju.
 • Prošećite stazom sjećanja sa svojom voljenom osobom. Od nezaboravnih božićnih zabava i značajnih obiteljskih okupljanja do nezaboravnih odmora, prisjetite se svih lijepih trenutaka sa svojom voljenom osobom kako biste je uvjerili da će njezina sjećanja ostati s vama, unatoč njihovoj smrti.
 • Stvorite ugodno okruženje za svoju voljenu osobu. Postavite blago osvjetljenje i umirujuću glazbu i pobrinite se da sobna temperatura bude idealna za optimalnu udobnost.
 • Okružite voljenu osobu poznatim stvarima. Stavite obiteljske fotografije, osobne stvari i omiljene predmete u sobu svoje voljene osobe kako biste unijeli osjećaj ugode i bliskosti.
 • Budite prisutni. Vaša prisutnost jedan je od najznačajnijih izvora utjehe za vašu voljenu osobu. Bilo da ih držite za ruku ili samo sjedite u blizini, prisutnost može pružiti olakšanje i sigurnost.
 • Zamolite bliske prijatelje i članove obitelji da vas posjete. Vaša će voljena osoba vjerojatno naći utjehu u druženju s poznatim licima.
 • Pobrinite se da se vaša voljena osoba osjeća čisto i udobno. Zaprljanu odjeću promijenite što je prije moguće kako biste spriječili infekcije kože i koristite jastuke i pokrivače kako biste smanjili pritisak i povećali udobnost.
 • Potaknite svoju voljenu osobu da nastavi obavljati redovite rutine i aktivnosti, ako je moguće, tijekom preostalih dana. To može uključivati kupanje, šetnju ili rad na nekom hobiju.
 • Potaknite svoju voljenu osobu da stvori neku lijepu uspomenu. Vašu voljenu osobu moglo bi utješiti pisanje pisama članovima obitelji i prijateljima ili sastavljanje kutije za uspomene koja sadrži posebne uspomene koje želite prenijeti potomcima.
 • Poštujte želje voljene osobe u pogledu skrbi na kraju života i pobrinite se da se poštuje njihova posljednja volja.

Što možete učiniti za sebe

 Kako biste lakše prošli kroz period u kojem se brinete za voljenu osobu koja umire:

 • Povežite se sa sustavom podrške. Pronađite podršku od prijatelja, obitelji ili ovlaštenog psihologa koji će vam pomoći da se nosite s emocionalnim izazovima koji dolaze s brigom za umiruću voljenu osobu. Grupe za podršku također mogu biti dragocjeni resursi u ovo vrijeme.
 • Surađujte s pružateljem zdravstvenih usluga svoje voljene osobe. Pobrinite se da simptome i nelagodu vaše voljene osobe kontrolirate što je više moguće.
 • Odmorite se. Briga za voljenu osobu koja umire može biti i fizički i emocionalno iscrpljujuća. Ako je potrebno zatražite privremenu pomoć stručnog njegovatelja koji će vam pomoći da „napunite baterije“ i sačuvate vlastito zdravlje.