Vježbe za mozak

Vježbe za mozak

Vježbe za mozak

Već znamo da fizičko vježbanje doprinosi razvoju i poboljšanju mentalnih funkcija, no jeste li znali da postoje i vježbe isključivo fokusirane na rad mozga?

Ove vježbe možete raditi svaki dan, a potpomažu povezivanju neurona i dobroj kognitivnoj funkciji u mladosti pa i u starijoj dobi.

Mozak ima lijevu i desnu stranu, te balansira i dodjeljuje funkcije svakoj strani kako bi se stvorila ravnoteža. Tako je lijeva polutka mozga zadužena za matematičke funkcije, kontrolu, analitiku, znanost i riječi dok je desna strana mozga zadužena za kreativnost, intuiciju, povezivanje apstraktnih dijelova u cjelinu. Ljudi poput Albert Einsteina mogu zahvaliti svoju inteligenciju upravo boljoj povezanosti lijeve i desne polutke mozga.

Donosimo nekoliko vježbi za bolje pamćenje i koncentraciju:

Zračne osmice

Rukom crtajte u zraku osmicu, suprotno od kazaljke na satu. Pogledom pratite ruku. Napravite ovo prvo jednom rukom, zatim drugom i na kraju položite ruke jednu na drugu i crtajte osmicu objema rukama.

Hodanje u križ

Stanite stopalima raširenim u razinu kukova. Prvo dodirujte lijevom rukom desno koljeno, a zatim desnom rukom lijevo koljeno. Vježbu izvodite sporo, 3 puta po 8 ponavljanja.

Kruženje vratom

Vježba za opuštanje vratnih mišića i koordinaciju pokreta glave. Sjednite na stolac, spustite ramena i okrenite glavu na desnu stranu. Polako okrećite glavu prema unatrag, pa naprijed zatvorenih očiju. Ponovite 10 puta na svaku stranu.

Misleća kapa

Stavite palac i kažiprst na svako uho i masirajte gore pa dolje, ponavljajući vježbu 15 puta.

U svakom uhu nalaze se akupunkturne točke za cijelo tijelo. Ova vježba poboljšava protok energije, opušta oči, ramena, vrat i jača ravnotežu i komunikaciju. Izvodite svaki dan.

Disanje trbuhom

Stojite ili sjednite i stavite desnu ruku na trbuh a lijevu na prsa. Polagano udahnite, osjećajući kako vam se puni trbuh pa izdahnite. Ponovite 30 puta. Ovom vježbom poboljšavate dotok kisika u tijelo, čime se povećava sposobnost čitanja i govorenja.