Zaštitite oči od gubitka vida

Zaštitite oči od gubitka vida

Zaštitite oči od gubitka vida

Vaš se vid mijenja tijekom života, osobito kako starite. Mnoge starije osobe primjećuju da ne vide tako dobro kao prije – možda su osjetljivije na svjetlo ili imaju problema s čitanjem izbliza.

Postoje i druga stanja koja mogu biti puno štetnija za vaš vid i utjecati na kvalitetu vašeg života:

  • katarakta,
  • glaukom,
  • makularna degeneracija povezana sa starenjem (ARMD),
  • dijabetička retinopatija.

Iako se gubitak vida ne može 100 % spriječiti, postoje koraci koje možete poduzeti kako biste smanjili rizik.

Obavljajte redovite oftalmološke preglede. Optometrist ili oftalmolog ne samo da može provjeriti vaš vid, već i identificirati znakove problema kao što su katarakta ili glaukom. Oni mogu potražiti bilo kakva oštećenja ili bolesti, kao i one koje bi mogle utjecati na zdravlje vaših očiju. Rano prepoznavanje simptoma može vam omogućiti početak liječenja kako biste usporili napredovanje bolesti ili u potpunosti riješili probleme.

Zaštitite oči od gubitka vida

Jedite puno povrća. Već skoro svi znaju da mrkva i ostalo narančasto povrće podržavaju zdravlje očiju, ali isto tako i tamno lisnato povrće poput kelja i špinata. Također uključite u svoju prehranu namirnice bogate omega-3 masnim kiselinama poput lososa, sardina i oraha.

Održavajte zdravu težinu. Jeste li znali da pretilost može povećati rizik od razvoja katarakte? Također može dovesti do dijabetesa tipa 2 koji može uzrokovati dijabetičku retinopatiju. Jedite dobro uravnoteženu prehranu i ciljajte na najmanje 150 minuta umjerene tjelovježbe tjedno.

Održavajte krvni tlak pod kontrolom. Krvne žile prolaze po cijelom tijelu. Visoki krvni tlak ne utječe samo na vaše srce, već može oštetiti i krvne žile u vašim očima. Uvedite promjene u načinu života i prehrani kako biste lakše kontrolirali krvni tlak. Ako je potrebno, nakon konzultacija s liječnikom koristite i lijekove.

Nosite sunčane naočale. Kad izlazite, stavite sunčane naočale s UVA/UVB zaštitom. U idealnom slučaju želite nešto što blokira 99 % – 100 % ultraljubičastih zraka. Nabavka sunčanih naočala s trakom koje se omotaju oko glave može biti još korisnija i pružiti višu razinu zaštite.

Kako se nositi s gubitkom vida

Postoji mnogo načina da se nosite s različitim razinama gubitka vida. U ranim fazama, naočale, kontaktne leće ili povećala za čitanje mogu biti dovoljni za rješavanje problema. Mogu vam omogućiti da nastavite čitati, voziti i raditi druge aktivnosti u kojima uživate.

Zaštitite oči od gubitka vida

Neke druge promjene koje možete uključiti:

  • Stvaranje većeg kontrasta između objekata. Na primjer, bijeli tanjur na crnom podmetaču ili svijetla traka na rubu stepenica od tamnog drva.
  • Svjetla sa senzorom pokreta koja se automatski pale kada uđete u prostoriju.
  • Poboljšana rasvjeta u cijeloj kući kako bi bila svjetlija i lakše vidljiva.
  • Veliki tisak za knjige, elektroniku, satove i druge uređaje.
  • Korištenje pomoćnih uređaja kao što su čitači zaslona.

Rad s kućnim njegovateljem također vam može pomoći da se osjećate sigurnije dok se suočavate s gubitkom vida. Njegovatelj vam može pomoći sa širokim rasponom aktivnosti kako bi problemi s vidom predstavljali manji izazov.