Zašto je važno redovno mjerenje šećera u krvi

Redovno mjerenje šećera

Zašto je važno redovno mjerenje šećera u krvi

Za normalno odvijanje raznih tjelesnih procesa, regulaciju metabolizma i izlučivanje hormona važna je normalna razina šećera (glukoze) u krvi koja iznosi od 3,9-6,1 mmol/L krvi. Budući da se razine šećera u krvi mijenjaju tijekom dana, sat vremena nakon jela ona može porasti na čak 9 mmol/ L krvi. Prije spavanja razina šećera padne na oko 8 mmol/ L krvi.

Razina šećera u krvi mjeri se kod liječnika na redovnom pregledu, a možete je izmjeriti i kod kuće pomoću glukometra. Najčešće se prati radi dijagnosticiranja ili praćenja dijabetesa. Upravo to je svakodnevna i uobičajena aktivnost svih onih koji pate od te bolesti.

Prekomjerna ili preniska razina šećera u krvi u kratkom roku može uzrokovati brojne zdravstvene probleme, a koji su problemi koji se javljaju tijekom dužeg vremenskog razdoblja niti da ne spominjemo. Kad imate dijabetes, ključno je dosljedno upravljati razinom šećera u krvi kako biste izbjegli razne zdravstvene komplikacije.

Vaš liječnik ili drugi pružatelji zdravstvenih usluga mogu vam pomoći u određivanju vašeg optimalnog raspona glukoze u krvi i dati savjete koji će vam bolje pomoći da upravljate nivoom glukoze u krvi kako biste dugoročno bili zdravi.

Što se događa ako ne vodite računa o šećeru?

Kada vam razina šećera u krvi nije unutar dopuštenih granica, mogu se razviti brojni zdravstveni problemi. Hipoglikemija označava stanje kada je razina šećera preniska. Ono uzrokuje znojenje, glavobolju, drhtavicu, čak i gubitak svijesti. Hiperglikemija je stanje u kojem je razina šećera previsoka, a izaziva pojačanu žeđ, umor, zamagljen vid i često mokrenje.

Kada na duže vrijeme ne kontrolirate razinu šećera u krvi, može doći do ozbiljnijih zdravstvenih problema, stoga je iznimno važno da aktivno sudjelujete u svakodnevnom mjerenju. Neki problemi odnose se na kardiovaskularne bolesti (moždani i srčani udar), smanjenu cirkulaciju, bolesti bubrega te očne bolesti od kojih je najčešće oštećenje mrežnice.

Zašto je važno redovno mjerenje razine šećera u krvi?

Hrana koja sadrži ugljikohidrate glavni je izvor energije u tijelu. Kad se probavljaju, razgrađuju se i u krvotoku stvaraju glukozu. Ako redovno jedete isključivo zdrave obroke, pomoći ćete u održavanju optimalne razine energije u tijelu bez stvaranja velike razine šećera u krvi. Već smo spomenuli dugoročne probleme poput očnih bolesti, problema s bubrezima te kardiovaskularne bolesti čiji se rizik značajno smanjuje ako redovno mjerite šećer i držite ga pod kontrolom. Održavanje normalnih vrijednosti šećera u krvi značajno smanjuje rizik od svih problema koje mogu nastati zbog dijabetesa.

Ljudi koji imaju dijabetes tipa 1 trebaju mjeriti razinu šećera u krvi barem jednom dnevno, najčešće ujutro prije doručka ili prije spavanja. Oni koji pate od dijabetesa tipa 2 i uzimaju inzulin, trebali bi mjeriti dva puta dnevno. Dijabetičari koji su na posebnoj prehrani ili uzimaju neke tablete trebaju mjeriti razinu šećera u krvi jednom do dva puta tjedno ujutro prije ili dva sata nakon obroka.

Mjerenje i održavanje normalne razine šećera u krvi važno je radi izbjegavanja raznih zdravstvenih problema te zbog upravljanja vlastitom težinom.

Kada posjetiti liječnika?

Kad vam je razina šećera u krvi ekstremna, bilo je veća od 15-20 mmol/L krvi ili manja od 3-4 mmol/L krvi, trebali biste potražiti liječničku pomoć. Isto tako, ako primijetite simptome poput stalnog osjećaja gladi i žeđi, učestalog mokrenja i osjećaja mučnine, također se obratite zdravstvenim djelatnicima.