Zdrava prehrana za srce

Zdrava prehrana za srce

Zdrava prehrana za srce

Postoje mnogi čimbenici koji utječu na zdravlje srca, od genetike i načina života do prehrane i tjelovježbe. Iako ne možete kontrolirati svoju obiteljsku povijest, možete kontrolirati koliko ste aktivni i što jedete. Donošenje zdravih odluka kada je riječ o obrocima i međuobrocima može pomoći u smanjenju rizika od bolesti srca, moždanog udara, srčanog udara i drugih stanja.

Upamtite da ne morate preko noći promijeniti sve namirnice u smočnici i hladnjaku. Počnite polako, s malim promjenama. Na primjer, prelazak s punomasnog mlijeka na mlijeko s nižom masnoćom ili s bijelog kruha na kruh od cjelovitih žitarica.

Jedite više voća i povrća

Voće i povrće trebali bi činiti značajan dio vaše prehrane. Svježi, smrznuti i konzervirani proizvodi imaju svoje prednosti. Potražite proizvode koji nemaju dodani šećer ili sol. Dodajte komad svježeg voća svom doručku svaki dan, pojedite prilog salate uz ručak ili nasjeckajte malo povrća za kuhanje na pari uz večeru. Možete čak i napraviti ukusan smoothie od mješavine voća i povrća.

Ako ste zabrinuti zbog nedostatka okusa, eksperimentirajte s različitim začinima i biljem. Izbjegavajte dodavanje dodatne soli i maslaca. Zamijenite kokosovo ulje maslinovim, sezamovim ili uljem uljane repice, jer su to zdravije masti, ali ih ipak treba koristiti umjereno.

Zdrava prehrana meso

Dodajte proteine

Proteini vam pomažu da se dulje osjećate siti, ali to ne znači da svoj tanjur punite mesom. Ako jedete meso, odlučite se za meso s malo masti. Riba poput lososa i tune također može biti dobra opcija jer sadrži i omega-3 masne kiseline koje potiču bolje zdravlje srca.

Postoje i ne-mesni izvori proteina kao što su jaja, grah, leća, tofu, soja, orašasti plodovi i sjemenke. Biljni proteini mogu biti izvrstan dodatak za juhe, hranjiv prilog ili čak glavno jelo.

Odaberite cjelovite žitarice

Što je hrana više prerađena, to je manje zdrava. Bijeli škrob često ima malu nutritivnu vrijednost. Zamijenite bijelu rižu smeđom rižom, kvinojom ili bulgurom, a bijeli kruh zamijenite kruhom od cjelovitih žitarica. Pojedite običnu zobenu kašu za doručak sa svježim ili smrznutim bobičastim voćem posipanim po vrhu.

Hrana od cjelovitih žitarica često je također bogata vlaknima kako bi vam pomogla da se osjećate siti. Ove namirnice također igraju ulogu u kontroli šećera u krvi i smanjenju krvnog tlaka i kolesterola, što podržava zdravije srce.

Zdrava prehrana zdravi kruh

Čitajte deklaracije na namirnicama

Hrana može zavarati. Stvari koje izgledaju zdrave zapravo možda nisu tako hranjive kao što mislite. Obratite pozornost na sadržaj natrija, zasićene masti, trans masti i šećera. U trgovinama kupujte namirnice na odjelima gdje se nalazi svježa hrana i ograničite prerađenu hranu i smrznuta jela. Napravite vlastite obroke u zamrzivaču pripremajući hranu kod kuće kako biste mogli kontrolirati sastojke i točno znati što je u njima.

Obratite pozornost i na veličinu porcije. Jedno pakiranje može imati više porcija, tako da se količina soli ili šećera navedena na etiketi mora pomnožiti s brojem porcija koje pojedete. Sa samo nekoliko namirnica možete brzo dosegnuti preporučene dnevne granice, stoga birajte mudro.