Zdravo starenje

Zdravo starenje

Zdravo starenje

Kako starimo, doživljavamo sve veći broj velikih životnih promjena, uključujući promjene u karijeri i odlazak u mirovinu, odlazak djece od kuće, gubitak voljenih osoba, fizičke i zdravstvene izazove – pa čak i gubitak neovisnosti. Način na koji se nosimo s tim promjenama i rastemo s njima često je ključ zdravog starenja.

Osim prilagođavanja promjenama, zdravo starenje znači i pronalaženje novih stvari u kojima uživate, ostanak fizički i društveno aktivan te osjećaj povezanosti sa svojom zajednicom i voljenima. Nažalost, mnogima od nas starenje također donosi tjeskobu i strah. Kako ću se brinuti o sebi kasnije u životu? Što ako izgubim supružnika? Što će se dogoditi s mojim umom?

Mnogi od ovih strahova proizlaze iz popularnih zabluda o starenju. Ali istina je da ste jači i otporniji nego što mislite. Ovi vam savjeti mogu pomoći da održite svoje fizičko i emocionalno zdravlje i da nastavite napredovati, bez obzira na dob ili okolnosti.

Savjet 1: Naučite se nositi s promjenama

Usredotočite se na stvari na kojima ste zahvalni. Što duže živiš, više gubiš. Ali kako gubite ljude i stvari, život postaje još dragocjeniji. Kada stvari prestanete uzimati zdravo za gotovo, još više cijenite i uživate u onome što imate.

Priznajte i izrazite svoje osjećaje. Možda osjećate da je pokazivanje emocija neprikladno i slabo, ali zatomljavanje osjećaja može dovesti do ljutnje, ogorčenosti i depresije. Nemojte poricati ono kroz što prolazite. Pronađite zdrave načine obrade svojih osjećaja, možda razgovorom s bliskim prijateljem ili pisanjem dnevnika.

Prihvatite stvari koje ne možete promijeniti. Mnoge stvari u životu su izvan naše kontrole. Umjesto da se zbog njih izlažete stresu, usredotočite se na stvari koje možete kontrolirati. Suočite se sa svojim ograničenjima s dostojanstvom i zdravom dozom humora.

Kao što izreka kaže: “Ono što nas ne ubije ojača nas.” Kada se suočavate s velikim izazovima, pokušajte na njih gledati kao na prilike za osobni rast. Ako su vaši vlastiti loši izbori pridonijeli stresnoj situaciji, razmislite o njima i učite iz svojih pogrešaka.

Poduzmite svakodnevne korake kako biste se nosili sa životnim izazovima. Kada se izazov čini prevelikim za rješavanje, često se čini da je najlakša opcija pomesti ga pod tepih. Ali ignoriranje problema ne znači da će nestati; dopušta da se problem i vaša tjeskoba povećaju. Umjesto toga, poduzmite korak po korak. Čak i mali korak može vam podići samopouzdanje i podsjetiti vas da niste nemoćni.

Smijeh je snažan lijek i za tijelo i za um. Pomaže vam da ostanete uravnoteženi, energični, veseli i zdravi u bilo kojoj dobi. Smisao za humor pomaže vam da prebrodite teška vremena, da pogledate izvan sebe, nasmijete se apsurdnostima života i nadvladate poteškoće.

Zdravo starenje

Savjet 2: Pronađite smisao i radost

Ključni sastojak recepta za zdravo starenje je stalna sposobnost pronalaženja smisla i radosti u životu. Kako budete starili, vaš će se život promijeniti i postupno će nestajati situacije koje su davale svrhu vašem životu. Na primjer, vaš posao se može promijeniti, vaša djeca mogu otići od kuće ili se prijatelji i obitelj mogu odseliti na udaljena mjesta. Ali ovo nije vrijeme da prestanete ići naprijed. Život u starijim godinama može biti vrijeme novih uzbudljivih avantura ako to dopustite.

Svatko ima različite načine doživljavanja smisla života i radosti, a aktivnosti u kojima uživate mogu se s vremenom promijeniti. Ako vaša karijera uspori ili odete u mirovinu, ili ako vaša djeca odu od kuće, možda ćete otkriti da imate više vremena za uživanje u aktivnostima izvan posla i uže obitelji.

Ako niste sigurni odakle započeti, isprobajte neke od sljedećih prijedloga:

 • Odaberite dugo zanemaren hobi ili pokušajte s novim hobijem. Pohađanje tečaja ili pridruživanje nekom klubu ili sportskom timu odličan je način da se bavite hobijem i istovremeno proširite svoju društvenu mrežu.
 • Naučite nešto novo, poput sviranja instrumenta, stranog jezika, nove igre ili novog sporta. Učenje novih aktivnosti ne samo da dodaje smisao i radost životu, već također može pomoći u održavanju zdravlja vašeg mozga i spriječiti mentalno propadanje.
 • Uključite se u svoju zajednicu. Pokušajte prisustvovati lokalnom događaju ili volontirajte za cilj koji vam je važan. Smisao i svrha koju pronalazite u pomaganju drugima obogatit će i proširiti vaš život. Rad u zajednici također može biti odličan način korištenja i prenošenja vještina koje ste usavršili u svojoj karijeri – bez obveze ili stresa redovitog zaposlenja.
 • Otputujte na neko novo mjesto ili idite na vikend putovanje na mjesto koje nikada niste posjetili.
 • Provedite vrijeme u prirodi.
 • Uživajte u umjetnosti. Posjetite muzej, idite na koncert ili predstavu, pridružite se čitaonici ili pohađajte tečaj umjetnosti.
 • Napišite svoje memoare ili dramu o svojim životnim iskustvima.

Mogućnosti su beskrajne. Važno je pronaći aktivnosti koje su vam i značajne i ugodne.

Savjet 3: Ostanite povezani

Važno je pronaći načine da doprete i povežete se s drugima, bez obzira na to živite li sami ili s partnerom. Uz redovito vježbanje, ostanak u društvu može imati najveći utjecaj na vaše zdravlje kako starite. Imati niz ljudi kojima se možete obratiti za društvo i podršku kako starite, zaštita je od usamljenosti, depresije, invaliditeta, poteškoća i gubitka.

Dobra vijest je da postoji mnogo načina da budete s drugim ljudima. Nije važno što radite, sve dok nađete načina da izađete iz kuće (ako je moguće) i družite se.

Redovito se povezujte s prijateljima i obitelji. Provedite vrijeme s ljudima u čijem društvu uživate i zbog kojih se osjećate optimistično. To može biti susjed s kojim volite vježbati, ručak sa starim prijateljem, kupovina s djecom ili igranje s unucima. Čak i ako niste u blizini, često nazovite ili pošaljite e-poštu kako biste održavali odnose.

Potrudite se da steknete nova prijateljstva. Kako gubite ljude u svom okruženju, važno je uspostaviti nove veze kako vaš društveni život ne bi propao. Potrudite se da se sprijateljite s ljudima koji su mlađi od vas. Mlađi prijatelji mogu vam dati novu energiju i pomoći vam da vidite život iz nove perspektive.

Provedite vrijeme s barem jednom osobom svaki dan. Kontakt putem telefona ili e-pošte nije zamjena za druženje s drugim ljudima. Redoviti kontakt licem u lice pomaže vam da se zaštitite od depresije i ostanete pozitivni.

Zdravo starenje

Volontirajte. Uzvraćanje zajednici je prekrasan način za jačanje društvenih veza i upoznavanje drugih zainteresiranih za slične aktivnosti ili koji dijele slične vrijednosti. Čak i ako vaša mobilnost postane ograničena, možete se uključiti volontirajući putem telefona.

Pronađite grupe podrške u vremenima promjena. Ako se vi ili vaša voljena osoba nosite s ozbiljnom bolešću ili nedavnim gubitkom, može biti od velike pomoći sudjelovanje u grupi podrške s drugima koji prolaze kroz iste izazove.

Savjet 4: Pokrenite se i povećajte vitalnost

Nemojte nasjedati na mit da starenje automatski znači da se više nećete osjećati dobro. Istina je da starenje uključuje fizičke promjene, ali ne mora značiti nelagodu i invaliditet. Iako se sve bolesti ne mogu izbjeći, mnogi fizički izazovi povezani sa starenjem mogu se prevladati ili drastično ublažiti vježbanjem, pravilnom prehranom i brigom o sebi.

Nikad nije kasno za početak! U stvari, odrasli koji počnu vježbati kasnije u životu, često pokazuju veća tjelesna i mentalna poboljšanja od svojih mlađih kolega – jer nisu opterećeni istim sportskim ozljedama koje mnogi redoviti vježbači doživljavaju kako stare. Slično tome, mnoge starije osobe izjavljuju da se osjećaju bolje nego ikada jer se trude biti zdravi više nego što su to činili kad su bili mlađi.

Savjeti za tjelovježbu za starije osobe

 • Savjetujte se sa svojim liječnikom prije početka bilo kojeg programa vježbanja. Saznajte utječu li neka zdravstvena stanja ili lijekovi koje uzimate na vrstu vježbanja koju biste trebali odabrati.
 • Pronađite aktivnost koju volite i koja vas motivira da nastavite. Možda biste željeli vježbati u grupi, na primjer u sportu ili na satu, ili biste radije radili individualnije vježbe poput plivanja.
 • Počnite polako i postepeno povećavajte vrijeme i intenzitet vježbanja kako biste izbjegli ozljede.
 • Vježbajte s prijateljem ili članom obitelji. Možete pomoći jedno drugom da ostanete motivirani i nećete imati koristi samo od tjelesne aktivnosti, već i od društvenog kontakta.

Zdravo starenje

Zdrava prehrana

Kako starite, vaš odnos prema hrani može se promijeniti zajedno s vašim tijelom. Smanjeni metabolizam, promjene okusa i mirisa te sporija probava mogu utjecati na vaš apetit, hranu koju možete jesti i način na koji vaše tijelo obrađuje hranu. Ali sada, više nego ikad, zdrava prehrana važna je za održavanje energije i zdravlja.

Izbjegavanje slatku hranu i rafinirane ugljikohidrate. Povećani unos voća, povrća i cjelovitih žitarica bogatih vlaknima pomoći će vam da se osjećate energičnije.

Obroci u društvu odličan su način da ostanete u kontaktu s prijateljima.

Puno spavajte

Mnoge se odrasle osobe žale na probleme sa spavanjem kako stare, uključujući nesanicu, dnevnu pospanost i česta buđenja tijekom noći. Ali starenje ne donosi automatski probleme sa spavanjem. Razvijanje zdravih navika spavanja kako starite može vam pomoći osigurati dovoljno kvalitetnog sna svake noći.

Provjerite je li vaša spavaća soba tiha, tamna i hladna, a krevet udoban. Razmislite o korištenju podesivog kreveta kako biste poboljšali položaj spavanja, ublažili bol i smanjili hrkanje.

Izbjegavajte gledanje u ekrane računala, mobitela i TV uređaja najmanje jedan sat prije spavanja i povećajte razinu aktivnosti tijekom dana. Umirujući ritual prije spavanja, poput kupanja ili puštanja glazbe, može vam pomoći da se opustite i dobro naspavate.

Savjet 5: Održavajte bistar um

Mnogo je dobrih razloga da vaš mozak ostane aktivan kao i vaše tijelo. Vježbanje, održavanje mozga aktivnim i održavanje kreativnosti zapravo mogu pomoći u sprječavanju kognitivnog pada i problema s pamćenjem. Što ste aktivniji i društveniji i što više koristite i izoštravate svoj mozak, to ćete imati više koristi. Osobito ako vam karijera više nije izazov ili ako ste se potpuno povukli s posla.

Zdravo starenje

Izazovite svoj mozak. Izazov za mozak nekima može biti igranje novih igara ili sportova. Drugi ljudi mogu uživati u zagonetkama ili isprobavanju novih kuharskih recepata. Ako volite križaljke, prijeđite na izazovniju seriju križaljki ili se okušajte u novoj igri riječi.

Mijenjajte svoje navike. Ne morate rješavati složene križaljke ili zagonetke da biste održali dobro pamćenje. Pokušajte svaki dan obavljati aktivnosti na drugi način, bilo da idete drugim putem u trgovinu ili perete zube drugom rukom.

Nastavite učiti. Pohađanje novog predmeta izvrstan je način za nastavak učenja. Jeste li oduvijek željeli naučiti neki drugi jezik? Naučiti nove računalne vještine? Naučiti svirati klavir? Postoje mnogi jeftini tečajevi u društvenim centrima koji vam omogućuju da se uhvatite u koštac s novim stvarima.