Zujanje u glavi – trebamo li se zabrinuti?

Zujanje u glavi – trebamo li se zabrinuti?

Zujanje u glavi – trebamo li se zabrinuti?

Zujanje u glavi odnosi se na povremenu i kratkotrajnu pojavu koja može nastati zbog iznenadnog šuma u uhu. Šum u uhu traje tek nekoliko sekundi, a može se, no i ne mora često ponavljati. To stvara osjećaj nelagode, zabrinutosti i zbunjenosti, iako je uglavnom riječ o stanju koje ne predstavlja opasnost, pogotovo ako zujanje u glavi nije česta pojava.

Uglavnom se radi o normalnoj pojavi koja se može javiti bilo kome te u bilo kojoj životnoj dobi.

Ako često čujete zujanje u glavi, vjerojatno je riječ o tinitusu

Čimbenici koji utječu na nastanak ove pojave odnose se na promjenu tlaka zraka, postojanje veće količine ušne masti u ušima i ostalo. U slučaju da se kod vas zujanje u glavi često ponavlja i to u određenim vremenskim intervalima, u tom je slučaju vjerojatno riječ o tinitusu.

Tinitus je medicinski naziv za zujanje u glavi i u ušima. Javlja se kao nuspojava određenih zdravstvenih komplikacija koja može nastati uz utjecaj vanjskih čimbenika ili zbog prisustva pojedinih zdravstvenih promjena u organizmu. Zujanje u glavi ne mora uvijek nužno predstavljati simptom zdravstvenih problema, nego se može javljati i bez nekog razloga.

Isto tako, na ovu pojavu mogu utjecati i određene zdravstvene smetnje poput:

  • bolesti zuba,
  • bubrežna oboljenja,
  • bolesti kralježnice u dijelu vrata,
  • kardiovaskularne bolesti i smetnje i sl.

Ostali uzroci zujanja u ušima mogu biti česte i jake glavobolje i migrene, kronična upala srednjeg uha, staračka nagluhost, dugotrajni boravak u zadimljenom i zatvorenom prostoru, stanje nakon pretjeranog konzumiranja alkohola, itd.

Uvijek vodite računa o tome koliko često osjećate odnosno čujete zujanje u glavi i ušima te obratite pažnju na vremenski interval tijekom kojeg se ono javlja. Nikada ne zanemarujte tinitus, nego se savjetujte s liječnikom o pronalaženju njegova uzroka.

Ostali simptomi tinitusa

Iako, dakle, zujanje u glavi ne mora biti ništa opasno, u određenim slučajevima vrlo je važno pravovremeno potražiti pomoć od liječnika. Ako se pitate kako možete biti sigurni da je zujanje koje vam se javlja u glavi upravo tinitus, osim zujanja u glavi mogu vam se javiti i neki drugi simptomi:

  • prodorno i jako zujanje u ušima poput šuma ili zviždanja,
  • osjećaj nagluhosti odnosno trenutne narušenosti sluha te
  • „izmijenjene“ boje zvukova i glasova iz vaše okoline.

Osim ovih simptoma nerijetko se znaju javljati i tzv. pridruženi simptomi poput povećane osjetljivosti na zvukove iz okoline, razdražljivost pa čak i poremećaj sna ili gubitak koncentracije.

Uslijed intenzivnog i čestog ponavljanja osjećaja zujanja u glavi obavezno posjetite liječnika. On će na temelju analiziranja simptoma koji su prisutni kod vas te nakon obavljenog pregleda prepoznati eventualnubolest, postaviti pravilnu dijagnozu i odrediti točnu terapiju ako je ona potrebna kako bi se osigurao najbolji pristup za liječenje ove neugodne i nelagodne pojave.